veturia

Povestea de dragoste dintre Octavian Goga si Veturia Goga este descrisa de numeroase complicatii si tradari de tara. Astfel, istoricii sustin ca povestea dintre cei doi a inceput in momentul in care se aflau la varsta de aproape 40 de ani, cand amandoi se aflau angajati in cate o casnicie: Octavian Goga era casatorit cu Hortensia Cosma iar Veturia cu Lazar Triteanu.

De-a lungul timpului, povestea de iubire dintre cei doi a reprezentat un subiect extrem de fascinant pentru istorici dar si pentru presa de scandal de la acele vremuri. Octavian Goga, ca om politic, a ajuns, de mai multe ori dupa Unirea de la 1918, ministru al Instructiunii si Cultelor, ministrul Cultelor si Artelor, ministru de Interne si chiar si prim ministru. De asemenea, se pare ca acesta a reprezentat un paravan excelent in cazul unor jocuri de influenta si de spionaj. Mircea Goga, stranepotul lui Goga, a scris in cartea sa: „casatoria Veturiei cu Octavian Goga n-a fost pentru ea altceva decat indeplinirea unei misiuni incredintate ei de catre Serviciile Secrete germane, a caror agenta recrutata inca din 1914 a fost, la Bayreuth”.

Spionul lui Hitler

Potrivit stranepotului lui Goga, se pare ca cei doi au urmarit sa faca din povestea lor de iubire un subiect mai complicat: „Ceea ce avea menirea sa lase despre cuplul lor – altfel, adulterin – imaginea marilor cupluri sacralizate de literatura au fost cele trei caiete intitulate <Florile tacerii>, publicate de istoricul Gheorghe I. Bodea, in anul 1998, nimic altceva decat un exercitiu de fictiune destinat iluzionarii posteritatii.” Asadar, in acese scrieri, se pare ca Goga ii marturisea Veturiei ca ea a reprezentat cea mai mare dragoste a vietii sale iar iubirea pentru ea nu are nicio masura.

Astfel, la acele vremuri, Veturia Goga a reusit sa evolueze treptat din umbra nazismului. In acest caz, Mircea Goga o descrie pe doamna lui Octavian Goga ca fiind „Metamorfozata in <Privighetoarea lui Carol II>, Eminenta cenusie, egeria si Marea Doamna a dictaturii antonesciene, l-a slujit pe Hitler, catre care <si-a ciripit> propriul sot, pe Octavian Goga, dar si pe Carol II, pe Maresal, ca, de ­altfel, pe toti cei din insusi staff-ul celui de-al III-lea Reich, si i-a condus la pierzanie”.

Octavian Goga s-a nascut la 1 aprilie 1881 si a incetat din viata la data de 7 mai 1938 si a fost un poet, politician de extrema dreapta pro-nazist, antisemit si mason.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *