Suicidul este cel mai adesea intalnit la adolescenti incat acestia se afla mereu intr-o tranzitie si de cele mai multe ori cauzele acestuia provin direct din familie.
Anual zeci de copii isi pun capat suferintei pe acest pamant pentru ca nu mai reusesc sa le faca fata si ajung la concluzia ca ei nu sunt importanti pentru nimeni si pentru nimic. Cele mai multe cauze ale suicidului adolescentin sunt date de pierderea unuia dntre parinti, abandonul acestora, anturajul, drogurile, neglijenta, depresia sau alcoolului, caruia ii cad in plasa.
Desi sunt mereu in cautarea unei solutii pentru o viata mai buna, o imagine si un gand brusc ii fac sa duca la buna indeplinire cea mai sumbra strategie de a termina cu suferinta zilnica, incat celelalte solutii nu li se mai par eficiente sau le resping pe motiv ca nu ajuta cu nimic.
Ideea sinuciderii este din ce in ce mai intalnita si este luata in serios, incat disconfortul pe care adolescentii il simt intensifica cele mai inedite sentimente. Faptul ca adolescentii nu apleaza la ajutor, ca nu se deschid in fata altor persoane le apuizeaza si cele mai plauzibile posibilitati, motiv pentru care anxietatea, izolarea si suferinta umbresc judecata acestora.
Suicidul-impuls de moment
Psihologic vorbind, suicidul adolescentin este un impuls de moment, facut intr-o clipa necugetata, pentru ca o contradictie intre viata si moarte de cele mai multe ori stranesc curiozitatea si interesul adolescentului. Acesta trece printr-o perioada fragila din viata lui, se afla mereu in conflict cu sine si cu ceilalti, incat apeleaza la acest gest pentru a trage un semnal de alarma asupra propriei situatii.
Este bine de stiut ca un asemenea gest se poate evita intotdeauna, daca armele cu care luptam sunt mult mai puternice decat gandurile impinse de teama si de frica, incat bivalenta legata de trecerea la un act poate fi oprita oricand.