Sablarea cu nisip este tehnica ideala pentru acest tip de curatare, deoarece monumentele sunt expuse zi si noapte la vant, ploaie si tot ce inseamna fenomen meteorologic. Dispozitivul de sablat face minuni, alaturi de nisipul pentru sablat si reuseste sa redea frumusetea si stralucirea initiala a monumentelor. Tehnica aceasta poate curata rugina si orice fel de depunere de pe suprafetele dorite. Sablarea cu nisip poate curata cruci din diverse materiale, de la marmura pana la beton. Cei care se ocupa de restaurare, firmele de sablare, prefera sablarea cu nisip in locul altor metode de sablare.
Preferinta lor se bazeaza pe faptul ca prin aceasta metoda, costurile sunt diminuate, iar curatarea se face foarte rapid. Nisipul este un material ce impacteaza pe o suprafata foarte mare.
Apelarea la un specialist este un pas crucial. Nu trebuie sa lasati aceasta treaba in mainile persoanelor necalificate. Manevrarea gresita a aparaturii poate duce la distrugerea iremediabila a monumentului respectiv.
De ce trebuie curatate monumentele?
Prima intrebare este aceea, daca acel monument are intradevar nevoie de curatare. De multe ori confunda patina care se creeaza in timp cu murdaria. Multe persoane doresc, de exemplu, ca monumentele din marmura alba sa fie la fel de albe ca la inceput. Acest lucru este gresit. Pentru a obtine o astfel de curatare trebuie sa se recurga la un mod extrem de agresiv de indepartare a murdariei si poate provoca daune ireparabile. Dupa ce ati apelat la un tratament de curatare este important sa inspectati monumentele o data la fiecare cateva luni. Anumite monumente nu pot fi curatate si este indicat sa fie lasate in starea in care sunt. Totusi pentru majoritatea din ele puteti apela la servicii de restaurare a monumentelor funerare.
Depunerile de pe monumentele funerare
Algele, lichenii, ciupercile pot fi extrem de daunatoare pentru monumentele funerare, deoarece atrag umezeala la suprafata dar si in profunzime. Aceste depuneri secreta acizi care dizolva calcarul, marmura, gresia, betonul sau mortarul. Totodata, radacinile acestor plante pot intra in porii pietrei, se umfla si pot produce fisurari si exfolieri ale pietrei.
Indepartarea materialelor organice de pe suprafetele netede se poate face extrem de simplu. Algele, lichenii si ciupercile pot fi uneroi usor de periat de pe monumente. Folositi intotdeauna raclete care sunt mai moi decat piatra sau materialul din care este realizat monumentul. Cele mai multe suprafete, necesita udarea depunerilor inainte de a recurge la periak. Dupa udare, va fi mult mai usr sa le curatati si sa le smulgeti cu tot cu radacina de pe suprafete. Plantele trebuie indepartate in totalitate, radacina si sol (acolo unde este cazul). In cazul in care este lasata in urma chiar si un mic rest de radacina, plantele vor creste din nou si monumentul se va deteriora cu siguranta in timp.