Liliecii sunt afectati de poluarea luminoasa intr-un mod foarte mare. Acestia se hranesc cu speciile de insecte care ne enerveaza foarte tare si ne infecteaza cu diferite boli in fiecare zi, si constituie una dintre cele mai importante surse de tinere sub control a populatiei de insecte din lume. Insam poluarea luminoasa ii afecteaza si pe acestia in aceeasi masura in care ne afecteaza si pe noi, oamenii. Nu toate speciile de lilieci sunt la fel de afectate, insa multe dintre acestea au o mare aversiune fata de lumina, si sunt foarte deranjate de luminile puternice de pe strazi si de alte surse de lumina artificiala.
Pentru ca insectele sunt atat de atrase de luminile puternice, iar majoritatea liliecilor nu sunt, aceste din urma vietuitoare pierd ocazii uriase de a se hrani. Situatia este inrautatita si mai tare de vreme ce zonele in care liliecii isi permit sa intre contin mult mai putine insecte decat ar trebui sa existe in mod normal. Acest aspect poate afecta intregile colonii de lilieci. Lumina artificiala poate intarzia de asemenea aparitia liliecilor in cadrul adapostutilor acestora pana spre amurg, un timp extrem de important in care acestia ar putea sa se hraneasca, insa nu au posibilitatea sa o faca.
Un studiu efectuat in Marea Britanie, acolo unde este ilegal sa ucizi sau sa capturezi lilieci din cauza legilor recente, a demonstrat faptul ca in zonele unde habitatele acestora s-ar putea situa, este prea multa lumina artificiala ceea ce face ca aceste vietuitoare sa nu mai patrunda deloc acolo. Acest lucru ne aduce la cunostinta faptul ca drumurile actioneaza ca niste bariere impotriva traversarii liliecilor spre cararile din paduri, raurile si cursurile de apa, acolo unde cele mai multe insecte se aduna pe timp de noapte. Asta constituie o bariera impotriva surselor de hrana majora de care ar trebui sa beneficieze populatiile de lilieci.