Zecile de mii de imigranti care au inundat zona Balcanilor din ultimile saptamani au nevoie de hrana, apa si adapost, la fel ca si cei care au suferit de pe urma razboaielor din intreaga lume. Insa exista , de asemenea, si un alt lucru fara de care imigrantii nu pot trai: un smartphone si o statie de incarcat telefonul.
„De fiecare data cand ma duc intr-o tara noua, imi cumpar o cartela SIM si activez Internetul pentru a-mi downloada o harta, ca sa stiu unde ma aflu”- a explicat Osama Alijasem, un profesor de muzica in varsta de 32 de ani din Deir al-Zour, Siria, explicatie pe care o oferit-o in timp ce statea pe o banca din Belgrad, uitandu-se la telefonul lui si planuindu-si noua sa miscare catre Europa. „Nu as fi fost in stare niciodata sa ajung la destinatia pe care mi-am propus-o fara telefonul meu smartphone. Incep sa ma stresez atunci cand bateria telefonului meu incepe sa se descarce.”- a mai adaugat barbatul.
Avantajul tehnologiei
Tehnologia a transformat aceasta versiune a imigrantilor secolului XXI, a crizei unui refugiat, determinand ca miscarea oamenilor dintr-o regiune in alta a lumii sa fie mai usoara. De asemenea, tehnologia este cea care a intensificat presiunile asupra unei anumite rute care se dovedeste a fi de succes – cum ar fi aceasta, prin Balcani, unde Natiunile Unite au declarat recent ca aproape 3000 de oameni trec pe aici in fiecare zi, incercand sa treaca granita dintre Grecia si Macedonia.
In cazul acestei migratii moderne, hartile de pe smartphone, aplicatiile de pozitionare globala, media sociala si chiar si WhatsApp au devenit niste intrumente esentiale. Imigrantii depind de ele, deoarece posteaza in timp real actualizari ale rutelor, arestari, miscari de transport dar si preturi ale locurilor de stat, toate aceste lucruri fiind posibile in timp ce acestia tin legatura si cu familiile si prietenii lor.
Primul lucru pe care imigrantii il fac dupa ce trec cu succes intre Turcia si Grecia, este sa scoata smartphone-ul din buzunar si sa-si anunte familia ca sunt bine.