O afectiune articulara frecvent intalnita este gonartroza, denumita si artroza genunchiului. Se manifesta la nivelul acestuia si vizeaza degradarea cartilajelor, prin pierderea supletii. Din acest motiv cand se produce alunecarea intre extremitatile osoase, pacientii resimt disconfort si durere.
Care sunt simptomele care iti indica gonartroza?
Cu un debut lent, durerea este un prim simptom pe care il vei experimenta. Aceasta poate fi exacerbata prin exercitii fizice, dar ameliorata de repaus. Odata cu evolutia bolii, durerile vor fi mai accentuate si le vei resimti in mod deosebit noaptea sau in pauze.
De asemenea, in timp, mobilitatea genunchiului va fi mai limitata. Apar cracmente, articulatia se tumefiaza, resimti arsuri, junghiuri si poti ajunge si la deformarea genunchilor.
De obicei gonartroza este intalnita in randul varstnicilor, fiind si situatii in care factori de risc sunt obezitatea, cazurile de traumatisme, tulburarile hormonale, deviatiile de ax, diabetul zaharat. Suprasolicitarea de-a lungul vietii conduce tot spre acest diagnostic, dar poate fi vorba si despre mostenire din familie.
Diagnosticarea gonartrozei
Consultatiile de specialitate sunt necesare pentru a stabili un diagnostic corect. La Clinica Masaya un astfel de serviciu este oferit de personal responsabil, de medici cu experienta. Examenul clinic vizeaza si o evaluare radiologica, pentru a pensa spatiul articular, aparitia osteofitelor, dar si diversele modificari ce ar putea sa apara – acestea depind de cat este boala de dezvoltata. Aceasta este principala modalitate de a diagnostica afectiunea, practicata in cadrul acestei clinici. Pot fi realizate si teste imagistice, ce includ examenul RMN. Acesta ajuta la cunoasterea starii ligamentele, meniscurile, cartilajul articular. Desigur ca nu vor lipsi analizele de sange.
Stabilirea tratamentului
Acesta va fi stabilit intotdeauna prin raportare la varsta pacientului, la stadiul afectiunii, precum si la starea generala a acestuia.
Poate fi vorba despre un tratament conservator sau despre cel cu infiltratii in genunchi.
Ce poate include tratamentul conservator? Specialistii clinicii Masaya mentioneaza in cadrul paginii clinicamasaya.ro despre nevoia de face o schimbare vizavi de stilul de viata (exercitii pentru mentinerea mobilitatii, pierdere in greutate, evitarea suprasolicitarii genunchiului). De asemenea, un tratament cu fizioterapie sau kinetoterapie va ajuta la reducerea durerii. Pentru a controla acest simptom, medicul specialist prescrie si antialgice, antiinflamatoare sau miorelaxante.
Un tratament cu infiltratii intraarticulare va sustine calitatea cartilajului articular, fie acesta afectat in stadiu incipient sau avansat. Este valabil in cazul celor care au contraindicatie de tratament chirurgical.
Despre infiltratii, alternativa tratamentului conservator, de stiut ca acestea pot fi cu PRP, celule stem sau acid hialuronic. Acesta din urma este deci o solutie si pentru gonartroza si pentru remodelare corporala, cand apare deformarea genunchiului.
Citeste mai multe despre afectiune si care sunt solutiile de tratare a acesteia pe clinicamasaya.ro.