incalzireincalzire

Aceasta dilema reincepe odata cu venirea sezonului rece. Avantajele si dezavantajele debransarii sau mentinerii la reteaua centralizata de incalzire, instalarea de centrale termice individuale pentru a se reduce pe cat posibil consumul si facturile, dau nastere la o polemica ce pare fara sfarsit.

Cautam tot timpul sa economisim si devine din ce in ce mai dificil in conditiile in care pretul combustibilului necesar alimentarii cu caldura creste. Astfel in perioada recenta s-a observat tendinta locatarilor de a investi in achizitia centralelor termice de apartament, care promit eficientizarea costurilor cu energia termica.

Cresterea pretului la combustibilul pentru energia termica a avut un efect de domino, datorita faptului ca desi suntem o tara ce are resurse naturale, achizitionam acest combustibil din alte zone producatoare. De aceea se ajunge la cresterea pretului, existand costuri suplimentare cu transportul. Retelele de incalzire centralizata majoreaza si ele pretul, pentru a mentine si o marja de profit, ceea ce reprezinta inca un dezavantaj pentru ele.

Sistemul de incalzire centralizat are si facilitatea de a oferi subventionari pentru proprietari, insa conditiile acordarii acestor reduceri sufera modificari de la un an la altul. Astfel multi proprietari au ales debransarea propriilor apartamente, alegand varianta de sistem de incalzire individual.

Avantajele centralelor termice fata de sistemul centralizat sunt reprezentate de faptul ca acestea folosesc energie electrica si gaz pentru functionare si respectiv incalzirea apei. Astfel se asigura incalzirea in apartamentul propriu, si apa calda este disponibila oricand, nemaiexistand acel timp de asteptare pana la incalzirea acesteia pe intreaga coloana de alimentare a blocului.

Un alt avantaj al centralelor termice de apartament il constituie faptul ca acestea pot fi oprite pentru perioadele cand nu sunt folosite, fara a se inregistra costuri suplimentare care sa apara in facturile de la intretinere. Acest caz nu este valabil pentru sistemul de incalzire centralizat, care incepe sa ofere caldura si apa calda odata cu venirea sezonului rece (de obicei prin luna octombrie) si sisteaza furnizarea de agent termic tot in functie de conditiile atmosferice (prin luna februarie-martie sau mai tarziu). Aceasta inseamna o perioada de 5 luni sau mai mult uneori, in care proprietarii trebuie sa plateasca, vrand-nevrand, costurile furnizarii de agent termic, chiar daca in acea perioada apartamentul nu este locuit, spre exemplu.

Beneficiul vine de partea sistemului de incalzire centralizat in cazul iernilor grele si geroase, cand se inregistreaza temperaturi foarte scazute, iar centrala individuala poate sa functioneze defectuos din punctul de vedere al alimentarii si presiunii gazului.

Se pare ca atat o varianta cat si cealalta prezinta avantaje dar si dezavantaje. Cand vine insa vorba de alegerea unei centrale termice conform nevoilor fiecarui proprietar, Shop Einstal va ofera o gama larga de produse. Printre acestea puteti gasi cele mai economice si noi modele, ce va vor ajuta sa treceti peste perioada iernii fara a fi afectati prea mult din punct de vedere al costului si facturilor la intretinere.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *