In viata, se intampla de foarte multe ori sa avem de spus cateva lucruri care sa ne schimbe in mod radical viata. Indiferent daca ne aflam la un examen, in fata unei comisii importante, sau job-ul pe care il avem presupune un astfel de lucru.
Nu stiu daca vi s-a intampla insa doresc sa spun ca mie, personal mi se intampla foarte des sa patesc acest lucru. Inainte, eram foarte emotiva si ma pierdeam de fiecare data cand trebuia sa preiau cuvantul si sa vorbesc despre un anumit subiect.
De cele mai multe ori, oamenii se pregatesc, asa cum faceam si eu si imi pregateam tot felul de discursuri in cap iar in momentul in care incepem sa povestim ceea ce avem de zis ne pierdem, vrem sa spunem foarte multe lucruri deodata, ne pierdem in detalii si idei iar interlocutorul sau interlocutorii raman intotdeuna uimiti pentru ca nu prind ideea expusa.
Un lucru e clar: oriunde si oricand va trebui sa fim dispusi sa avem un discurs cat mai explicit si sa ne facem intelesi. Multe persoane se pierd cu firea si au trac exact in momentele importante in care ar trebui sa impresioneze. Ei bine aceste momente trebuie depasite cu ajutorul unui control asupra situatiei si cu siguranta vom reusi sa facem fata tuturor provocarilor.
Iata cum trebuie sa structuram un discurs pentu a se face inteles si pentru a evita orice fel de complicatie care sa ne puna in posturi urate:
- In primul rand trebuie sa avem o introducere a disursului care sa prezinte descrierea ideilor principale pe care urmeaza sa le expunem. Aceasta expunere trebuie sa fie una simpla si sa cuprinda toate temele propuse.
- Corpul discursului va contine exact definirea subiectului. Poti sa adaugi argumente care te fac sa cred in avantaje si dezavantaje. Formuleaza propozitii simple si coerente.
- In concluzie trebuie sa rezumi ceea ce ai spus si sa concluzionezi.