Sincer, m-a costat mai putin decat as fi crezut pentru ca stim cu totii ca o masina poate fi foarte scumpa. Mai ales cand incepem sa-i schimbam cate o piesa care este defecta, cate un cauciuc, ori alte componente ce trebuie schimbate in mod regulat.
Desi este evident ca uneori masina personala este o alegere mult mai bune decat o masina inchiriata, eu am decis sa fac un test pentru doua luni consecutive pentru a vedea care din masini ma va costa mai putin, la final de luna.
O luna aveam sa merg peste tot cu masina personala, si aveam sa notez absolut fiecare banut pe care a trebuit sa il investesc in buna functionare a masinii, in timp ce luna urmatoare aveam sa folosesc o masina ( acelasi model, pe cat era posibil) in aceleasi conditii ca si masina personala.
Am inceput cu masina mea, un Opel cu un consum mediu si nepretentios. De la inceput trebuie sa va spun ca sunt un om destul de ocupat si merg foarte mult cu masina prin oras. Asta inseamna ca se consuma destul de mult combustibil si ca fac plinul masinii cel putin de doua ori pe luna. Deci de la inceput putem nota 1.000 de lei pentru combustibil. Uleiul este si el necesar, ceea ce inseamna inca 50-100 de lei, iar daca avem nevoie de vreun schimb de becuri mai adaugam inca 300 de lei. Pentru curatenie, daca nimersti o perioada mai ploiasa parca nu trebuie sa mai cheltui asa mult, insa eu am ales lunile iulie si august, ambele cu putine ploi. Astfel alti 100 de lei pentru doua – trei spalari pe luna. Pana acum avem nu mai putin de 1.500 de lei. Daca as fi ales o perioada in care trebuie sa schimba anvelopele, atunci din buzunar mi-ar mai fi iesit inca 1.000 de lei fara ca macar sa-i vad plecand. Orice alta defectiune nu poate fi luata in calcul decat prin posibilitatea de a exista, astfel ca mai putem nota la cheltuieli neprevazute inca aproximativ 500 -1.000 de lei. Si iata cum am ajuns ca o masina mediocra sa ma coste pe luna mai mult de 3.000 de lei.
E un pret destul de mare, dar este un pret normal, as zice eu. Am mers la RENTACAR01 si am gasit un model asemamantor, cu acelasi consum, numai ca mai nou cu cativa ani decat masina mea personala. Fiind un model mai nou, din start nu am avut probleme cu piesele de schimb, acestea fiind schimbate, in situatia in care s-ar defecta ceva de firma de inchirieri. Ori, mai aveam posibilitatea ca eu sa o repar, apoi sa mi se scada pretul din pretul final al inchirierii. Evident ca nu poate fi vorba nici de schimbul de anvelope, ori completarea uleiului, acestea fiind puse la punct inainte de inchiriere. In definitiv a trebuit sa platesc combustibilul, pentru ca acesta este singurul lucru pe care firna nu ti-l ofera si pretul final al inchirierii. Pentru ca am inchiriat pe o perioada mai lunga, am beneficiat de reduceri de pana la 30 %, astfel ca din fiecare suta de euro am platit de fapt, doar 70. Acest cost, dupa reducere a coborat pana la 420 de euro, care inseamna undeva la 1.800 de lei. Adaugam cei 1.000 de lei pentru combustibil si facem calculul final. Cu 2.800 de lei pe luna am beneficiat de o masina aproape noua, bine intretinuta, fara vreun al ban in plus. Fiind inchiriata pe o perioada destul de lunga de o luna, am beneficiat de si de 2 spalari gratuite, astfel ca nici macar curatarea masinii nu m-a costat nimic.
Acum ma gandesc serios daca mai este cazul sa imi pastrez masnia personala.