Hernia de disc este o afectiune de tip neurologic ce este cauzata de degradarea unui disc a coloanei vertebrale. Discul este un tesut cartilaginos localizat intre vertebre. Rolurile pe care acestea le au in buna functionalitate a organismului sunt importante. Iti prezint mai jos principalele si cele mai insemnate dintre ele:
- Prin intermediul acestor tesuturi cartilaginoase numite discuri este posibila miscarea coloanei vertebrale
- Batranii folosesc expresia „ am ruginit”. Ca si orice lucru normal care se invecheste si se uzeaza asa si persoanele ajung sa imbatraneasca si sa piarda din putere, discurile vertebrale previn acest proces. Daca ele nu ar exista, vertebrele s-ar lovi unele de altele cauzand socuri si uzuri ce pot provoca afectiuni grave, insa discurile actioneaza ca un amortizor si nu le lasa sa interactioneze.
- Alta vorba des folosita „nu are coloana vertebrala” – cine nu are coloana vertebrala nu este demn, puternic, echilibrat, drept. Coloana vertebrala este cea care intr-adevar te tine pe picioare si asta datorita discurilor care joaca un rol important in stabilitatea acesteia.
Sistemul nervos are o localizare aparte aflandu-se in interiorul coloanei vertebrale. Discul are doua componente: un inel fibros si un nucleu pulpos. Cauza aparitie herniei de disc se refera la momentul in care acel inel se rupe, iar nucleul pulpos ajunge sa preseze nervii din coloana vertebrala, urmand si simptomele specifice afectiunii.
Exista doua tipuri de hernie de disc. Denumirea afectiunii este data dupa zona in care coloana vertebrala este afectata. Asadar avem:
- Hernie de disc lombara – zona lombara a coloanei vertebrale se afla in partea inferioara, de jos.
- Hernie de disc cervicala – zona cervicala este prima zona a coloanei vertebrale si este localizata la nivelul gatului.
Durerile provocate sunt in functie de tipul afectiunii:
- Hernia de disc lombara produce:
- Dureri de coapse, fese si in zona salelor
- Contracturi ale muschilor din zona lombara
- Amorteala in picioare si furnicaturi
- Hernia de disc cervicala produce
- Cefalee
- Furnicaturi
- Spasme musculare
- Imobilizare sau miscare greoaie a gatului
- Sensibilitate a bratelor – obosesti usor
- Durere de umeri, clavicule sau omoplati
Diagnosticarea afectiunii se face dupa un control la care se vor testa reflexele tale, abilitatea de a merge, forta musculara si alte teste specifice. Pentru a fi sigur de rezultate va fi recomandata si o radiografie sau posibil un RMN sau CT in functie de zona afectata pentru a da un diagnostic suta la suta corect.
In cele mai inaintate stadii ale herniei se va recurge la tratamentul chiropractic. Cu ajutorul lui are loc stabilizarea si reechilibrarea discului. De asemenea, se recomanda efectuarea anumitor exercitii specifice. Cu ajutorul activiitatii fizice moderate ce nu va implica ridicarea de greutati se vor tonifia muschii din zona respectiva.
Daca prezinti si tu aceste simptome prezinta-te la o clinica specializata care va avea grija de tine cum sunt cei de la CHIROMEDICA Health & Wellness Center.