Folosirea frunzelor si semintelor de busuioc este comuna in mancarurile din India, Pakistan, Thai, Vietnam si Italia.
Un botanist pe nume John Gerard, are ceva unic de spus despre busuioc. Potrivit lui, daca cineva ar fi intepat de un scorpion, nu ar fi simtit nici o durere daca ar fi consumat busuioc.
Busuiocul este o parte invariabila din mancarea Mediteraneana si Asiatica. Originea plantei poate fi gasita in cuvantul din vechea Grecie, basillikon, ce inseamna roial. Frunzele sunt de multe ori verzi, dar unele varietati vin cu frunze mov inchis si negre. Sunt dulci si au o aroma si un gust distinctiv. Varietatea numita busuioc dulce, este folosit in mancarea Italiana, in timp ce busuiocul lamaie si busuiocul sfant este folosit in mancarea din Asia. Numele botanic al plantei este Ocimum basilicum, si apartine familiei Lamiaceae. Frunzele plantei sunt cumva rotunde si ascutite, si se aseamana cu frunzele mentei. In India si alte tari Asiatice, semintele de busuioc dulce sunt cunoscute ca si seminte sabja sau seminte tukmaria.
Beneficii de sanatate
Un numar de pastile sunt realizate din frunzele, tulpinele si semintele busuiocului in China. Desi nu este demonstrat de cercetatorii moderni, traditional se presupune ca, consumul de seminte de busuioc ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange intr-o zona normala. Diabeticii ar rebui sa evite adaugarea zaharului in bautura facuta din seminte.
In timp ce semintele umflate formeaza o masa groasa, pot face o bautura de umplere ce poate fi consumata inainte de mancare pentru a scapa de apetit si de poftele mancarii. Totusi, pot face parte dintr-o dieta de pierdere naturala a greutatii. In Tailanda, bauturile din seminte de busuioc care sunt groase ca si tapioca sunt disponibile pe piata.
Beneficiile de santate din seminte sunt similare cu cele oferite de frunze. Proprietatile carminative ale semintelor ajuta la eliberarea durerii si experientei de disconfort din cauza crampelor abdominale, indigestiei, constipatiei.