www.suceavalive.ro

Romania nu ocupa cel mai bun loc la capitolul infrastructura. Lipsa autostrazilor a devenit un subiect extrem de popular in marea majoritate a discutiilor parlamentare. Numarul kilometrilor de autostrada construiti din anul 1989 si pana astazi este unul destul de rusions si pare a pune tara noastra la coada Uniunii Europene.

Cel mai nou proiect legislativ legat de aceasta problematica poarta denumirea de Autostrada Unirii. La sfarsitul anului 2018 s-a dat vot final in Parlament pentru construirea primei autostrazi ce urmeaza a fi conceputa printr-o lege. Autostrada Unirii urmeaza sa lege Iasi – Targu Mures, materializand o mare necesitate pe care o solicitau moldovenii, privind apropierea cu Ardealul.

Prima autostrada care leaga Moldova de Transilvania

Conform news Suceava, Gheorghe Flutur, presedintele filialei locale a Partidului National Liberal, a tinut sa precizeze ca liberalii vor demara o campanie care sa sustina construirea acestei autostrazi la cererea sucevenilor.

In cadrul acestui anunt s-a vorbit despre importanta si necesitatea realizarii Autostrazii A8, in contextul in care Ardealul a inceput sa se distanteze tot mai mult de Moldova. Aceasta distantare se refera la nivelul de investitii si cel al fortei de munca. Printre argumentele pe care Flutur le mai aduce in acest sens se numara: aducerea bunastarii locuitorilor, unirea familiilor celor plecati in strainatate, crearea unor locuri de munca mai bine platite si nu in ultimul rand a unor conditii mai bune si mai sigure de circulatie.

Mai multe site-uri de stiri politica Suceava si Moldova precizeaza ca in ultimii 23 de ani, zona Moldovei a reusit sa atraga doar 5 procente din investitiile in economie din Romania, iar contributia la PIB-ul tarii este de doar 10%, cu toate ca aceasta regiune este cea mai numeroasa din punct de vedere al fortei de munca.

In Moldova se inregistreaza venituri cu 40% mai mici decat media nationala, iar unul dintre cele mai grave lucruri subliniate si de catre presedintele PNL Suceava este ca din Moldova, unul din cinci tineri decid sa paraseasca aceasta zona pentru obtinerea unor salarii mai bune. De altfel, conform studiilor reiese ca sunt 31 de mii de copii, ai caror parinti sunr plecati la munca in strainatate.

Pe de alta parte, revenind la A8 Targu Mures – Ungheni, se precizeaza ca aceasta ar trebui sa aiba 318 kilometri, care ar uni Moldova cu vestul tarii si totodata cu celelalte state din Europa.

Avantajele principale enuntate de liderul PNL cu privire la acest proiect sunt: cresterea vitezei de la 61 la 100 km/h, reducerea semnificativa a timpului pentru parcurgerea distantei de la Vama Bors la Iasi de la 10 la 5 ore, sporirea potentialului exportului, dar si a turismului cu aproximativ 30% si reducerea diferentei de dezvoltare dintre regiunile din tara si cele din afara, respectiv din Uniunea Europeana.

Avandu-se in vedere faptul ca acest proiect este foarte sustinut in randul romanilor, sansele de a fi materializat s-ar putea produce cat mai curand. Dar, pentru ca este inca un plan doar pe hartie, ramane de vazut cand se va contura realitatea unei autostrazi mult dorita.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *