1. Prima inghetata a fost pregatita in China, in preajma anului 100 si continea gheata, faina, camfor si lapte de bivolita.

  ice-cream
  ice-cream
 2. Conul de vafe a fost creat in 1904, in St Louis, cand Abe Doumar, un om de afaceri, l-a incurajat pe vanzatorul de inghetata sa serveasca desertul rece in foi de napolitana, atunci cand raman fara hartie.
 3. Prima reteta de inghetata a fost scrisa de mana si anexata in cartea de bucate a doamnei Anne Fanshawe in 1665. Crema de inghetata avea aroma de flori de portocale, nucsoara sau chihlimbar.
 4. Inghetata cu aroma de ciocolata a fost inventata cu mult inainte de cea cu aroma de vanilie, prima reteta fiind publicata in The Modern Steward, in Italia, in 1962.
 5. Inghetata de vanilie este astazi vedeta inghetatei, insa in anii 1700 ea se gasea destul de rar.
 6. Numeroase arome de inghetata au ramas populare inca din epoca coloniala a SUA: vanilie, cafea, fistic, capsuni. Insa arome precum parmezan, stridii, sparanghel nu au avut niciun succes.
 7. Marca de inghetata Häagen-Dazs a fost infiintata de doi americani – Ruben si Rose Mattus – iar numele ales a fost facut sa sune a daneza, in cel mai sofisticat mod, tinand cont ca limba daneaza nu contine diacritice.
 8. Ben & Jerry’s a fost prima companie care a vandut inghetata cu fulgi si pandispan cu aroma de ciocolata in 1991.
 9. Cei care fotografiaza mancarea, obisnuiesc sa utilizeze piure de cartofi modificat in loc de inghetata, pentru a evita topirea.
 10. Durerile de cap provocate de inghetata se datoreaza in primul rand terminatiilor nervoase de pe cerul gurii care nu sunt obisnuite cu alimentele reci si trimit semnale catre creier semnalizand o pierdere in caldura corpului.
 11. Sundae a fost inventata la sfarsitul anilor 1890 si este un desert pe baza de inghetata de arome diferite asezonata cu sirop, sos sau topping.
 12. Degustatorii profesionisti de inghetata folosesc o lingura speciala din aur atunci cand gusta din inghetata.
 13. Cei mai mari consumatori de inghetata sunt neo zeelandezii, acestia mancand aproximativ 30 de litri de inghetata pe cap de locuitor.
 14. In 2012, in Marea Britanie a fost pregatit cel mai mare cornet de inghetata, masurand 4 metri inaltime si cantarind o tona cu tot cu inghetata.
 15. Ca sa termini o inghetata trebuie sa o lingi de aproximativ de 50 de ori.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *